5098e2cc754763a39eb203e69bcfebc7.png
Rozpoznaj sprawców kradzieży

Rozpoznaj sprawców kradzieży

Komenda Miejska Policji w Siedlcach zwraca się prośbą o pomoc w ustaleniu...
Trwa nabór wolontariuszy

Trwa nabór wolontariuszy

Radość pomagania, świetna atmosfera i bezpłatne szkolenia – to nie jedyne...
Przez RUGBY do zdrowia

Przez RUGBY do zdrowia

MKS Pogoń Siedlce dzięki otrzymanej dotacji z Urzędu Miasta, z Programu...
Kierowca miał ponad 1,5 promila alkoholu! Został zatrzymany przez Policjantów.

Kierowca miał ponad 1,5...

Wczoraj przed południem na ul. Starowiejskiej w Siedlcach doszło do...
MAZOWIECKA BRYGADA ROZPOCZĘŁA KOLEJNE SZKOLENIA

MAZOWIECKA BRYGADA...

5 Mazowiecka Brygada Obrony Terytorialnej zakończyła rok 2019 z bilansem...
29
Środa
Styczeń 2020
Loading...
Poprzedni Styczeń Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
3031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
12
imieniny:
Franciszka, Konstancji, Salomei
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

NAJSMACZNIEJSZE FOTOGRAFIE KULINARNE JUŻ WYBRANE!

2019-08-09 16:24:47

Poznaliśmy laureatów Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Wiedzą oni nie tylko jak zrobić dobre zdjęcia, ale także jak przekonać nas do zjedzenia prezentowanych na nim smakołyków. Kreatywnych pomysłów, apetycznych ujęć i smakowitego kadru w tej edycji konkursu z pewnością nie brakowało. Pierwsze miejsca w poszczególnych kategoriach zajęły Agnieszka Bauman, Marta Bukowska i Marianna Sobieraj.

Już po raz drugi samorząd Mazowsza zorganizował konkurs fotografii kulinarnej. Jego celem jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu. I w tym roku to się udało. Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza. 

Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii: 

1.  „Z Listy Produktów Tradycyjnych” –  w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza

 Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne. 

2. Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną  interpretację przedstawienia potrawy lub produktu certyfikowanego logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. 

Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne. 

Laureatami II edycji Konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali: 

Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”

1. miejsce:

Agnieszka Bauman

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Gruszki „Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne

2. miejsce:

Anna Poławska

Podkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne

3. miejsce:

Michał Cholewiński

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym

Wyróżnienia:

1. Hanna Kowalska

Podkategoria: Produkty mięsne

Nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała

2. Marta Garwoła

Podkategoria: Oleje i tłuszcze

Nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone

3. Lena Dymczyk

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem

4. Julia Rogulska

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pierogi

5. Monika Lutkiewicz

Podkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka

Kategoria „Z Listy Produktów Tradycyjnych”

Podkategoria: Warzywa i owoce:

1. miejsce:

Marta Bukowska

Nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek

2. miejsce:

Monika Lutkiewicz

Nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu

3. miejsce:

Michał Cholewiński

Nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

1. miejsce:

Marianna Sobieraj

Nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi

2. miejsce:

Katarzyna Prosińska

Nazwa potrawy/produktu: Rejbak

3. miejsce:

Anna Poławska

Nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie

 

Informacja prasowa

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie



Z okazji 100 rocznicy powstania 18 Dywizji Piechoty, wczoraj w Siedlcach odbył się Bal Charytatywny 18 Dywizji Zmechanizowanej. W trakcie balu przeprowadzono licytację charytatywną, z której cały...

2020-01-25 19:57:00

Osłabione Mazowsze bez metropolii warszawskiej będzie zmuszone utrzymać m.in. 3/4 dróg oraz połowę szpitali i instytucji publicznych w ramach zaledwie 13 proc. dotychczasowych dochodów. Metropolia...

2020-01-22 14:16:14

Prace nad Budżetem Obywatelskim Mazowsza (BOM) wchodzą na ostatnią prostą. Pod koniec stycznia ruszają spotkania z mieszkańcami. A już od początku marca Mazowszanie będą mogli zgłaszać swoje...

2020-01-22 14:02:26

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!