7cbf8706a7a9bf00ec3d88c434dbb561.jpg
Kto jedynką Konfederacji w okręgu Siedleckim? (film)

Kto jedynką Konfederacji w...

Dzisiaj (23.08) odbyła się konferencja prasową, na której siedlecki oddział...
Narodowe Czytanie z Teresą Lipowską

Narodowe Czytanie z Teresą...

Siedlecka Grupa Literacka „Witraż”  i  Miejski Ośrodek Kultury w...
LAUREACI XIII EDYCJI KONKURSU „MAZOWIECKIE ZDARZENIE MUZEALNE – WIERZBA” WYBRANI

LAUREACI XIII EDYCJI...

Najlepsze placówki, najciekawsze zdarzenia muzealne, atrakcyjne projekty...
Dożynki Powiatu Siedleckiego - Krzesk - Majątek 2019

Dożynki Powiatu...

Powiat Siedlecki kultywując tradycję obrzędów dożynkowych, sprzyja...
ZOSTAŃ DOWÓDCĄ DYWIZJI NA JEDEN DZIEŃ!

ZOSTAŃ DOWÓDCĄ DYWIZJI NA...

„ Zostań dowódcą dywizji na jeden dzień” - taki tytuł nosi konkurs...
26
Poniedziałek
Sierpień 2019
Loading...
Poprzedni Sierpień Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
imieniny:
Ireneusza, Konstantego, Marii
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

NAJSMACZNIEJSZE FOTOGRAFIE KULINARNE JUŻ WYBRANE!

2019-08-09 16:24:47

Poznaliśmy laureatów Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Wiedzą oni nie tylko jak zrobić dobre zdjęcia, ale także jak przekonać nas do zjedzenia prezentowanych na nim smakołyków. Kreatywnych pomysłów, apetycznych ujęć i smakowitego kadru w tej edycji konkursu z pewnością nie brakowało. Pierwsze miejsca w poszczególnych kategoriach zajęły Agnieszka Bauman, Marta Bukowska i Marianna Sobieraj.

Już po raz drugi samorząd Mazowsza zorganizował konkurs fotografii kulinarnej. Jego celem jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu. I w tym roku to się udało. Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza. 

Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii: 

1.  „Z Listy Produktów Tradycyjnych” –  w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza

 Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne. 

2. Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną  interpretację przedstawienia potrawy lub produktu certyfikowanego logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. 

Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne. 

Laureatami II edycji Konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali: 

Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”

1. miejsce:

Agnieszka Bauman

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Gruszki „Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne

2. miejsce:

Anna Poławska

Podkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne

3. miejsce:

Michał Cholewiński

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym

Wyróżnienia:

1. Hanna Kowalska

Podkategoria: Produkty mięsne

Nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała

2. Marta Garwoła

Podkategoria: Oleje i tłuszcze

Nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone

3. Lena Dymczyk

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem

4. Julia Rogulska

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pierogi

5. Monika Lutkiewicz

Podkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka

Kategoria „Z Listy Produktów Tradycyjnych”

Podkategoria: Warzywa i owoce:

1. miejsce:

Marta Bukowska

Nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek

2. miejsce:

Monika Lutkiewicz

Nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu

3. miejsce:

Michał Cholewiński

Nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

1. miejsce:

Marianna Sobieraj

Nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi

2. miejsce:

Katarzyna Prosińska

Nazwa potrawy/produktu: Rejbak

3. miejsce:

Anna Poławska

Nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie

 

Informacja prasowa

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie



„ Zostań dowódcą dywizji na jeden dzień” - taki tytuł nosi konkurs plastyczny dla dzieci z klas podstawowych, organizowany przez siedlecki Klub Wojskowy z okazji zbliżającego się 5 września,...

2019-08-21 12:39:15

Najlepsze placówki, najciekawsze zdarzenia muzealne, atrakcyjne projekty edukacyjne oraz interesujące wydawnictwa – Mazowieckie Zdarzenie Muzealne Wierzba już wybrane. Spośród wszystkich 110...

2019-08-22 16:07:29

IMMOFINANZ, właściciel czołowej europejskiej marki parków handlowych STOP SHOP, podpisał dwie znaczące umowy najmu dotyczące realizowanego aktualnie projektu tego typu w Siedlcach, na łącznie...

2019-08-21 11:41:40

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!