2ca790170b7424f61d8a7fa08e7ade64.jpg
Pierwsza porażka Ósemki

Pierwsza porażka Ósemki

W meczu 5 kolejki II ligi Ósemka Siedlce przegrała z AZS AWF UKSW Warszawa...
Nie Karuzela a Stop Shop! Nowy park handlowy w Siedlcach

Nie Karuzela a Stop Shop!...

IMMOFINANZ, austriacka firma z sektora nieruchomości kontynuuje ekspansję w...
Włamania do mieszkań

Włamania do mieszkań

Komenda Miejska Policji w Siedlcach apeluje o odpowiednie zabezpieczenie...
Tragiczny bilans wczorajszego popołudnia

Tragiczny bilans...

Wczoraj (15.10) po południu na terenie KMP Siedlce doszło do dwóch...
Dzień otwarty z energetyką słoneczną od PGE EO w Siedlcach

Dzień otwarty z energetyką...

17 października, podczas dnia otwartego w laboratorium fotowoltaicznym,...
17
Środa
Październik 2018
Loading...
Poprzedni Październik Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1234
imieniny:
Antonii, Ignacego, Wiktora
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

NAJLEPSZE MAZOWIECKIE SMAKOŁYKI WYBRANE!

2018-09-17 12:50:18

Pstrąg po jabłonowsku, olej makowy, sernik bio, powidła słubickie, miód wierzbowo-mniszkowy czy nalewka długowieczności – to tylko niektóre produkty, które zyskały uznanie kapituły tegorocznej, jedenastej już edycji konkursu o Laur Marszałka. Spośród 144 zgłoszonych smakołyków zaszczytny tytuł otrzymało 16. Przyznano też 12 wyróżnień.

To niesamowite jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji. Ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów – mówi marszałek Adam Struzik

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji konkursu rywalizowały 144 produkty, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych. Laur Marszałka otrzymało 16, a 12 wyróżniono. 

W jedenastu dotychczasowych edycjach konkursu o Laur Marszałka spośród 1094 zgłoszonych produktów nagrodzono już blisko 170 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca. 

Źródło i foto: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego



3ad70ae3690e1569adb8dff36842f5c8.jpg
Wkrótce strażacy ochotnicy z subregionu siedleckiego zyskają nowy sprzęt specjalistyczny. Będzie to możliwe, dzięki wsparciu z budżetu Mazowsza. Umowy na realizację projektów w tej sprawie zostały...

2018-10-08 15:13:08

Po raz dziesiąty najbardziej kreatywni naukowcy i firmy zostali nagrodzeni przez samorząd województwa tytułem „Innowator Mazowsza”. Wśród nich są m.in. nowatorskie rozwiązania z branży...

2018-10-02 12:30:39

Jak uczyć nowocześnie, ciekawie i skutecznie – ruszają konferencje dla nauczycieli i dyrektorów szkół z Mazowsza. Organizuje je urząd marszałkowski i Ośrodek Edukacji Informatycznej i Zastosowań...

2018-09-24 11:36:43

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!