a4c3392edb9bb899a2b84c1566eb9ee9.jpg
Ważny triumf KPS

Ważny triumf KPS

W meczu 24. kolejki I ligi KPS Siedlce wygrał z AZS Częstochowa 3:1.
Zwycięstwo Pogoni z ligowym rywalem

Zwycięstwo Pogoni z ligowym...

W kolejnym zimowym sparingu Pogoń Siedlce pokonała Górnik Łęczna 2:0.
Kolejny fałszywy alarm bombowy

Kolejny fałszywy alarm bombowy

W Siedlcach trwa seria fałszywych alarmów bombowych.
MŁODZI, KREATYWNI ARTYŚCI NA START

MŁODZI, KREATYWNI ARTYŚCI...

Samorząd województwa mazowieckiego zaprasza utalentowanych, pełnych pasji i...
Jesteś na zwolnieniu? ZUS wezwie także przez telefon

Jesteś na zwolnieniu? ZUS...

ZUS może teraz wezwać na badanie u lekarza orzecznika także telefonicznie...
17
Niedziela
Luty 2019
Loading...
Poprzedni Luty Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
28293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
123
imieniny:
Donata, Gizeli, Łukasza
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

NAJLEPSZE MAZOWIECKIE SMAKOŁYKI WYBRANE!

2018-09-17 12:50:18

Pstrąg po jabłonowsku, olej makowy, sernik bio, powidła słubickie, miód wierzbowo-mniszkowy czy nalewka długowieczności – to tylko niektóre produkty, które zyskały uznanie kapituły tegorocznej, jedenastej już edycji konkursu o Laur Marszałka. Spośród 144 zgłoszonych smakołyków zaszczytny tytuł otrzymało 16. Przyznano też 12 wyróżnień.

To niesamowite jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji. Ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów – mówi marszałek Adam Struzik

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji konkursu rywalizowały 144 produkty, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych. Laur Marszałka otrzymało 16, a 12 wyróżniono. 

W jedenastu dotychczasowych edycjach konkursu o Laur Marszałka spośród 1094 zgłoszonych produktów nagrodzono już blisko 170 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca. 

Źródło i foto: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego



W głosowaniu tajnym radni Rady Powiatu Siedleckiego większością głosów wybrali Karola Tchórzewskiego starostą siedleckim, wicestarostą została Pani Małgorzata Cepek.

2018-12-03 13:06:30

Ponad 80 nauczycieli wzięło udział w warsztatach „Nauka poprzez zabawę – skuteczne wspieranie procesu edukacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym”.

2018-11-13 10:35:29

180 uczniów z siedleckich szkół podstawowych i liceum uczestniczyło w spotkaniu z Michałem Zawadką. Tematem warsztatów było m.in. odkrywanie własnej wartości, a zorganizowano je w Bibliotece...

2018-11-05 14:23:33

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!