Siedleccy seniorzy ze...
Seniorzy z regionu siedleckiego mogą liczyć na wsparcie Sejmiku...2020-10-14
2020-08-25
Przegląd Sportrowy: Marcin Burkhard...»2020-08-25
Nowy zawodnik w Pogoni Siedlce»2020-08-24
Piłkarze Pogoni z negatywnymi...»2020-08-21
Kajetan Przestrzelski mistrzem Polski...»Mazowiecka gala aktywizacji obszarów wiejskich
2022-11-20 17:52:49
Znamy laureatów konkursów zorganizowanych w ramach aktywizacji obszarów wiejskich. Wiemy już m.in. który ser na Mazowszu okazał się najsmaczniejszy, która liderka wiejska jest najaktywniejsza i która fotografia kulinarna jest najbardziej apetyczna. Wczoraj podczas uroczystej gali nagrody zwycięzcom wręczyli Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego oraz radny województwa mazowieckiego Leszek Przybytniak.
Jak zaznacza Janina Ewa Orzełowska, samorząd województwa od wielu lat podejmuje szereg działań wspierających rozwój obszarów wiejskich. – Jednym z takich działań są właśnie konkursy. W ten sposób staramy się promować naszych mazowieckich producentów, najlepsze inicjatywy sołeckie czy nagradzać działania liderek i kół gospodyń wiejskich.
Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych
Samorząd województwa od 2016 roku nagradza mazowieckich producentów serów. Do tej pory w konkurach udział wzięło aż 250 wytwórców, a 80 z nich zostało nagrodzonych. Jak podkreśla radny województwa mazowieckiego Leszek Przybytniak, najlepsze sery zagrodowe są na Mazowszu. – Dlatego trzeba wspierać naszych lokalnych producentów i ich nagradzać. A wierzcie mi, wyłonione zostały produkty, które szczególnie zasługują na zauważenie i spróbowanie. Są nie tylko pyszne i naturalne, ale mają też wysokie wartości odżywcze.
W grupie A – Sery świeże:
-
I MIEJSCE – ser świeży wędzony krowi z czarnuszką wykonany przez Annę Zaboklicką;
-
II MIEJSCE – kulki włoskie w oleju wykonane przez Wioletę Nowosielską;
-
III MIEJSCE – ser podpuszczkowy w typie halloumi wykonany przez Lucynę Białoskórską
Wyróżnienia otrzymują:
-
ricotta wykonana przez Joannę Dyga – Piszewską
-
ser borówkowy z miodem wykonany przez Annę Napiórkowską W grupie B – Sery dojrzewające:
-
I MIEJSCE – ex aequo ser żółty Gąsiorowski wykonany przez Władysławę Zwierzchoń oraz Czerwona Krowa wykonana przez Agnieszkę Niedojadło;
-
II MIEJSCE – caciotta wykonana przez Dorotę Dygę;
-
III MIEJSCE – Trzepowski ser wędzony z pomidorem, czosnkiem i bazylią wykonany przez Katarzynę Białoskórską;
Wyróżnienie otrzymał ser kozi wędzony krótko dojrzewający wykonany przez Hannę Rudnicką
W grupie C – Sery pleśniowe:
-
II miejsce – ser pleśniowy „Pleśniak” wykonany przez Olgę Zabkoklicką
Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej
To już 5 edycja konkursu na najlepsze zdjęcie kulinarne. W tym roku zgłoszono aż 139 zdjęć. Komisja konkursowa nagrodziła 28 prac w 7 podkategoriach oraz przyznała 9 wyróżnień.
Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych
podkategoria produkty nieprzetworzone:
-
I MIEJSCE – Dominika Robaszkiewicz z Warszawy za zdjęcie przedstawiające Perłę Urzecza Miód Nawłociowy;
-
II MIEJSCE – Przemysław Grzelak z Sierpca za zdjęcie przedstawiające paprykę przytycką;
-
III MIEJSCE – Agata Warczachowska z Mochowa za zdjęcie przedstawiające Czosnek Latowicki.
Wyróżnienie otrzymała Agnieszka Brzegowska z Kozienic za zdjęcie przedstawiające paprykę przytycką.
podkategoria produkty przetworzone:
-
I MIEJSCE – Renata Sobieraj z Warszawy za zdjęcie przedstawiające ogórki kiszone z liściem dębu;
-
II MIEJSCE – Katarzyna Michalska z Warszawy za zdjęcie przedstawiające fafernuchy;
-
III MIEJSCE – Michał Szeląg z Ostrołęki za zdjęcie przedstawiające fafernuchy.
Wyróżnienie otrzymała Katarzyna Kolasińska z Głowaczowa za zdjęcie przedstawiające amoniaczki.
podkategoria potrawy:
-
I MIEJSCE – Nina Jóźwik z Płocka za zdjęcie przedstawiające pierogi z jagodami z Myszyńca;
-
II MIEJSCE – Ewa Dudzińska za zdjęcie przedstawiające placki ziemniaczane pieczone na blasze;
-
III MIEJSCE – Paweł Ochman z Warszawy za zdjęcie przedstawiające marchwiankę.
Wyróżnienie otrzymała Marianna Sobieraj z Czernic Borowych za zdjęcie przedstawiające Gruduskie szarki.
podkategoria napoje:
-
I MIEJSCE – Magdalena Burska z Czernic Borowych za zdjęcie przedstawiające domową nalewkę z tarniny;
-
II MIEJSCE – Piotr Soroka z Łosic za zdjęcie przedstawiające napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej;
-
III MIEJSCE – Aneta Warowna z Trojanowa za zdjęcie przedstawiające napój z kwiatów czarnego bzu.
Wyróżnienie otrzymali Iza Grzelak z Mochowa za zdjęcie przedstawiające syrop z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej oraz Dominik Orłowski z Warszawy za zdjęcie przedstawiające piwo kozicowe.
Kategoria: produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego
podkategoria produkty nieprzetworzone:
-
I MIEJSCE – Ewa Dudzińska z Radomia za zdjęcie przedstawiające Miód Kurpiowski;
-
II MIEJSCE – Olga Zaboklicka z Warszawy za zdjęcie przedstawiające miód lipowy Lipczak;
-
III MIEJSCE – Renata Rudolf z Góry Kalwarii za zdjęcie przedstawiające miód leśny z kruszyną leśną.
Wyróżnienia otrzymali Daria Grzelak z Mochowa za zdjęcie przedstawiające miód nawłociowy oraz Karolina Górlicka z Chlewisk za zdjęcie przedstawiające miód spadziowy.
podkategoria produkty przetworzone:
-
I MIEJSCE – Malwina Obarska za zdjęcie przedstawiające powidła śliwkowe bez dodatku cukru;
-
II MIEJSCE – Urszula Leśniak z Radomia za zdjęcie przedstawiające chleb staropolski;
-
III MIEJSCE – Aleksander Malinowski z Sokołowa Podlaskiego za zdjęcie przedstawijące twaróg półtłusty.
Informacja prasowa
-
2024-04-04
-
2024-04-04
-
2024-04-02
2024-04-04 19:48:02
NAJNOWSZE OKAZJE
NAJNOWSZE TUBONY
NAJNOWSZE GAZETKI
swoich znajomych!
z innymi!