5 mln zł na drogi w powiatach siedleckim, sokołowskim i węgrowskim

5 mln zł na drogi w...

Zarząd Województwa Mazowieckiego przeznaczył ponad 5 mln zł na...
Luz z medalami na Mistrzostwach Polski

Luz z medalami na...

Tancerze Formacji Tańca Nowoczesnego LUZ w dniach 14-17 marca brali udział...
Ruszają kolejne nabory na wsparcie z UE

Ruszają kolejne nabory na...

Innowacje i rozwój, mobilność miejska czy podniesienie kompetencji – m.in....
   5,4 tys. inwestycji w regionie siedleckim

5,4 tys. inwestycji w...

Ponad 5,4 tys. zrealizowanych inwestycji w subregionie siedleckim i...
Janina Ewa Orzełowska samorządowym doradcą do spraw bezpieczeństwa

Janina Ewa Orzełowska...

Członkini zarządu Janina Ewa Orzełowska będzie doradzać ministrowi obrony...
29
Piątek
Marzec 2024
Loading...
Poprzedni Marzec Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
26272829
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
imieniny:
Marka, Wiktoryny, Zenona
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

Najlepsza smaki Mazowsza wybrane!

2019-05-10 11:12:53

Za nami kolejna już XII edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku do konkursu Laur Marszałka zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych. Chleb ziołowy, pasztet z dziczyzny, szczupak faszerowany z Połoni czy porzeczkówka Magdy – to tylko część z tych, które znalazły się w gronie najlepszych. W tym roku szczególne uznanie kapituły zdobyły aż 24 smakołyki, a 8 z nich zostało wyróżnionych. Dziś odbyło się uroczyste wręczenie nagród.

– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreślił marszałek Adam Struzik.

 powiększ: powiększ: powiększ:

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono aż 150 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 24 najlepsze.

Laureatami konkursu w grupie producentów indywidualnych zostali:

 

Grupa A PRODUCENCI INDYWIDUALNI

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby piekarnicze

CHLEB NA ZAKWASIE

MARIOLA ZGÓDKA,

WOLA STANISŁAWOWSKA, powiat miński;

 

Wyroby piekarnicze

WYRÓŻNIENIE

DOSINIAK” CHLEB ZIOŁOWY

CECYLIA NOWAKOWSKA KOŁO GOSPODYŃ DOSIN, powiat legionowski;

Wyroby cukiernicze

MAKOWIEC „ADAMA”

EWA SUMIŃSKA

JANÓW MIKOŁAJÓWKA, powiat Nowodworski

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

KIEŁBASA W KURPIOWSKIM CEBRZE KIEŁSANA

 

KLUB ŻYWNOŚCI EKSKLUZYWNEJ "MACICA"

MACIEJ I KAROL KWIATKOWSCY w OSTROŁĘCE;

 

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

WYRÓŻNIENIE

PASZTET Z DZICZYZNY

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH CHUDEK, powiat ostrołęcki;

 

Ryby i przetwory rybne

WĘGORZ WĘDZONY
Z RADZIWIŁŁOWA

 

DARIUSZ MARCINOWSKI, RADZIWIŁŁÓW MAZOWIECKI, powiat żyrardowski;

 

Ryby i przetwory rybne

WYRÓŻNIENIE

SZCZUPAK FASZEROWANY Z POŁONI

 

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH POŁOŃ

POŁOŃ, powiat przasnyski;

 

Produkty mleczarskie

SER KOZI RICOTTA Z WITKOWIZNY

 

KRZYSZTOF MICHALCZUK RZĄDZA, powiat miński;

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI

 

ANNA GOLISZEWSKA KAWĘCZYN, powiat garwoliński;

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

WYRÓŻNIENIE

OGÓRKI KISZONE

GRZEGORZ BUSZKIEWICZ KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH „JARZĘBINKI” W EUGENIOWIE, powiat lipski;

Miody

 

MIÓD RZEPAKOWY (Z KLONEM I WIERZBĄ)

 

BOGNA I MARCIN MILEWSCY

LEGIONOWO;

Miody

WYRÓŻNIENIE

MIÓD WIELOKWIATOWY Z PAWŁOWA

PRZEMYSŁAW GÓRLICKI PAWŁÓW, (powiat białobrzeski);

Napoje

WINO Z CZARNEJ PORZECZKI CYRANECZKA

 

ALEKSANDRA I MARIUSZ SIWIŃSCY

CERANÓW, powiat Sokołowski;

Napoje

WYRÓŻNIENIE

PORZECZKÓWKA MAGDY

 

MAGDALENA PIETRZAK GUTY, powiat legionowski;

 

 

Laureatami Konkursu w grupie producentów rynkowych zostali:

Grupa B PRODUCENCI RYNKOWI

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby piekarnicze

CHLEB ŻYTNI NA TRZONIE Z ZIOŁAMI

 

PIEKARNIA WACYN EWA BRZEZIŃSKA, ANDRZEJ KARCZEWSKI WACYN, powiat radomski;

 

Wyroby piekarnicze

WYRÓŻNIENIE

CHLEB ŻYTNI RAZOWY

PIEKARNIA HANNA MILEWSKA SOŃSK, (powiat ciechanowski);

Wyroby cukiernicze

PĄCZKI Z RÓŻANĄ KONFITURĄ

 

P.P.H.U. POD RÓŻAMI RYSZARD RÓŻAŃSKI

JEDLNIA LETNISKO, powiat radomski;

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

KINDZIUK PO SKOŁATOWSKU

 

ZAKŁAD USŁUGOWO-PRODUKCYJNY WESART-ARTUR ZARZYCKI SKOŁATOWO, powiat płoński;

 

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

 

KABANOSY WIEPRZOWE

 

WYRÓB WĘDLIN TRADYCYJNYCH ADAM WĘGŁOWSKI KARNIEWO, powiat makowski;

Produkty mleczarskie

SER WĘDZONY Z MARKOWEJ ZAGRODY

 

GOSPODARSTWO ROLNE MARKOWA ZAGRODA MAREK ZALEWSKI

NOWE PAWŁOWO, powiat przasnyski;

Produkty mleczarskie

WYRÓŻNIENIE

JOGURT TYP GRECKI

 

OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W SIEDLCACH;

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

POWIDŁA WIŚNIOWO-JABŁKOWE BEZ DODATKU CUKRU

 

KROKUS PRZETWÓRNIA OWOCÓW I WARZYW CZESŁAW CARYK SP. J.

PAJĄKÓW, powiat zwoleński;

Miody

 

NADWKRZAŃSKI MIÓD Z DODATKIEM PROPOLISU I PYŁKU KWIATOWEGO

 

ADAM I WOJCIECH PIOTRKOWSCY GOSPODARSTWO PASIECZNE

ŻUROMIN;

Napoje

WINO Z CZARNEJ PORZECZKI – WINNICA DWÓRZNO

 

WIESŁAW GOWIN GOSPODARSTWO ROLNE DWÓRZNO, powiat żyrardowski;

 

foto: Mazovia.pl

Informacja prasowa

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego 


Tancerze Formacji Tańca Nowoczesnego LUZ w dniach 14-17 marca brali udział w Mistrzostwach Polski IDO PFT Modern & Contemporary Kielce 2024 , gdzie rywalizowali z zespołami z całego kraju.

2024-03-20 18:44:54

Zarząd Województwa Mazowieckiego przeznaczył ponad 5 mln zł na dofinansowanie budowy dróg dojazdowych do gruntów rolnych w powiatach siedleckim, sokołowskim i węgrowskim. W sumie wsparcie...

2024-03-20 18:38:22

Innowacje i rozwój, mobilność miejska czy podniesienie kompetencji – m.in. na takie działania pozwolą pozyskane w kolejnych naborach środki unijne. Łączna alokacja środków na nabory...

2024-03-20 18:27:32

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!